Welcome to Our Website

Bilgisayar ekranında siyah nokta! Ölü piksel nedir?

Sabah uyandınız ve işlerinizi halletmek için ilk iş olarak bilgisayarınızı açtınız. Ama o da ne? Bilgisayar ekranında siyah bir nokta var! Tıpkı bir karadelik gibi. Peki bu durum neden olabilir? Çözümü nedir? İşte sizin için hazırladığımız “Ölü piksel nedir?” sorusunun cevabı…

Bilgisayar ekranında siyah karadelik oluşması: Ölü piksel nedir?

Bilgisayar ekranları aslında tüm renkleri içerisinde barındırmaz. Tahmin ettiğinizin aksine ekranlar kırmızı, mavi ve yeşil renkli piksellerden oluşmaktadır. Açılan görüntülere göre ekranınızdaki pikseller yanıp sönüyor ve istenilen renk tonu oluşturuluyor. Piksel nedir sorusuna kısaca ekranımızdaki ışıklar cevabını verebiliriz.

Bu pikselleri aslında ufak lambalara benzetebiliriz. Ekranınızda ne kadar çok piksel varsa yani ne kadar çok lambanız varsa o kadar parlak ve net görüntüler alabilirsiniz. Gelişen teknoloji ile birlikte piksel tipleri de değişmekte ve miniLED gibi teknolojiler yaygınlaşmakta. Bu da her geçen gün çok daha kaliteli ekranlara sahip olmamız anlamına geliyor.

Peki ölü piksel veya bilgisayar ekranında oluşan siyah büyük delikler/noktalar nedir? Bahsi geçen pikseller birbirlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Aynı bir evdeki ampuller gibi aynı elektrik hattından beslenen farklı ışık kaynakları gibi. Zamanla aşınan veya çeşitli etmenlerden dolayı hasar gören pikseller de çalışmayı bırakabilir. Bu da ekranınızda oluşan siyah noktayı açıklar. Zira çalışmayan pikseller ışık vermeyeceğinden ötürü bir boşluk yaratacaktır.

Ölü piksel kavramı tam da bu çalışmayan pikseller için verilen bir isimdir. Bu pikselleri tek başına fark etmeniz zordur. Ancak ikinci el bir bilgisayar, televizyon veya telefon alırken ölü piksel testi yapmanız oldukça kolaydır. Tamamen beyaz bir ekran veya görsel açarak ölü pikselleri belirleyebilirsiniz.

Ölü piksel sorunuyla alakalı olarak şehir efsanesi sayılabilecek pek çok çözüm listelenmiştir. Ancak hiçbiri kalıcı çözüm değildir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir