Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, “Gökkuşağı Staking” adı verilen yeni bir staking konseptini tanıttı. Bu girişim, çift yönlü bir stake etme mekanizması uyguluyor. Böylece, ağın ekonomik yapısını yenilemeyi amaçlıyor. Yaklaşım, ağır ve hafif hizmetler arasında ayrım yaparak ödüllerin dağılımını etkileyen bir çerçeveye dayanıyor.
Vitalik Buterin Ethereum Rainbow Staking’i tanıttı
Ethereum mucidi Rainbow Staking’in iki boyutlu Minimum Uygulanabilir İhraç (2-D MVI) modelini getirdiğini açıkladı. Bu model, önemli miktarda stake desteği gerektiren ve ağ operasyonlarında hayati bir rol oynayan ağır hizmetler ile esneklikleri ve ağın tercih entropisini artırma yetenekleriyle karakterize edilen hafif hizmetler arasındaki ödül dağılımını optimize etmeyi amaçlıyor. Bu, sansüre dirençli bir ağ için kritik öneme sahip. Çünkü çeşitli işlem ve etkileşimler sağlıyor.
Rainbow Staking’in bir diğer önemli odağı, Ethereum ekosistemi içinde solo staker’ların rolünü ve değerini artırmak. Geleneksel olarak daha büyük stake havuzları tarafından gölgede bırakılan Rainbow Staking kapsamındaki solo stake sahipleri, ağ esnekliğine katkıda bulunmalarıyla tanınıyor. Böylece, daha büyük operatörlerin olası başarısızlıklarına karşı bir tampon görevi görüyorlar. Bu nedenle, bu tür kesinti dönemlerinde ağ etkinliğinin sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynuyorlar. Ethereum Vakfı’nda Araştırma Bilimcisi olan Barnabé Monnot, konuya ilişkin olarak şunları yazdı:
Rainbow Staking ile, solo stakerların kendi koşullarında maksimum düzeyde etkili katılımcılar olduğu ve birçok kişinin kaydolduğu hedeflere ulaştığı alternatif bir 2-D MVI sunuyoruz: Rekabetçi ekonomik getiriler ve tercihlerini Blockchain’in yürütülmesinde gerçekleştirme becerisi, örneğin Blockchain canlılığının nihai destekçileri veya sansüre dirençli ajanlar olacak.
Buterin’in önerisine desteklerin yanı sıra eleştiriler de geldi
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Vitalik Buterin, Blockchain’i geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Rainbow Staking ile ödül dağılımının ayarlanmasını öneriyor. Bu dağılımın tek başına faaliyet gösterenlerin ve daha küçük operatörlerin katılımını teşvik etmesini arzuluyor. Böylece, daha kapsayıcı bir ekonomik modeli teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu strateji, rekabetçi modeli tekil bir kaynak savaşına odaklanmaktan çıkarıyor. Bu sayede daha çeşitlendirilmiş ve eşitlikçi bir ekosisteme kaydırıyor.
Rainbow Staking’in duyurulması, kripto para topluluğu içinde Ethereum ağı üzerindeki potansiyel etkilerine ilişkin tartışmalara yol açtı. Taraftarlar, daha geniş bir katılımcı yelpazesini teşvik etmenin daha esnek ve adem-i merkezi bir ağa yol açacağını savunuyor. Ancak eleştirmenler, uygulama zorlukları ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkma potansiyeli hakkında bazı sorular soruyorlar. Özellikle de ağ güvenliği ve solo ve havuz staking arasındaki dinamikler konusunda. Succinct’in Kurucu Mühendisi Matt Stam, şunları söylüyor:
Teklifinizde gördüğüm en büyük dezavantaj karmaşık olması, geçişinin zor olması ve ikinci dereceden etkileri tahmin etmenin zorluğu. İlk iki noktanın net bir spesifikasyon tanımlamaktan başka bir alternatifi olmayabilir. Son nokta için, tokenize edilmiş talepler, restaking gibi alanlarda daha fazla araştırma yapılmasını tavsiye ederim.